16 ℃

“Vroeger gingen voetbalsters hier op de brandstapel”

Het Oranje Vrouwenelftal wordt in Utrecht gehuldigd op een beladen plaats. Nog niet zo lang geleden werden vrouwelijke voetbalsters op precies dezelfde plek op de brandstapel gegooid. Dat zegt historicus Pierre Maréchal.

Foto: Sergei Bachlakov / Shutterstock.com

De Oranjeleeuwinnen worden voor hun overwinning bij het EK uitgebreid gehuldigd. Dat gebeurt in Park Lepelenburg, in het centrum van de stad. Een opmerkelijke plek, weet Maréchal.

“In de late middeleeuwen zijn hier nog voetbalsters op de brandstapel beland. Zo ging dat toen. Voetballende vrouwen werden gezien als gezanten van Satan. Als je als vrouw een doelpunt maakte, dan was je een heks”, weet de historicus.

“De laatste voetbalster werd in Utrecht terechtgesteld op 28 augustus 1783. Dat was Antje Miedema, direct nadat ze had gescoord tegen de Engelsen. Ze werd veroordeeld voor zwarte magie. De brandstapel stond hier, precies op de plek waar nu het podium staat.”

Volgens de historicus laat de huldiging van de Oranjeleeuwinnen duidelijk zien hoe de tijden zijn veranderd. “Zo’n huldiging is eigenlijk best raar, als je weet hoe amper driehonderd jaar geleden met voetballende vrouwen werd omgegaan. Hier in Utrecht heb je stadion Galgenwaard. Weet u hoe het stadion aan die naam komt?”

 
Deel dit artikel: