15 ℃

Vrijwilligers zamelen gebruikte mondkapjes in voor Afrika

Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock.com

In de Derde Wereld is een ernstig tekort aan mondkapjes, terwijl ze in Nederland juist massaal op straat belanden. Een groep vrijwilligers uit Gelderland heeft besloten om daar wat aan te doen. In de afgelopen maanden werden al duizenden gebruikte mondkapjes verzameld. 

Vrijwilliger Klaas Verhoeven legt uit: “Hier in Nederland is momenteel echt een overschot aan gebruikte mondkapjes. Prullenbakken bij de supermarkten puilen ermee uit. Maar je kunt ze ook op straat en in de plantsoenen vinden. Ze zijn slechts enkele uren gebruikt en kunnen in Afrika dus nog prima een rondje mee!”

In een garagebox in het Gelderse Bemmel staan inmiddels tientallen zakken met gebruikte mondkapjes klaar voor transport naar Afrika. Verhoeven: “Als bij ons het vaccineren goed op stoom komt, zullen ook onze gebruikte naalden die kant op gaan.”

Kamau Kipkibet woont in een sloppenwijk in Tanzania en is verheugd met het warme gebaar uit Nederland: “Het is echt fijn dat er aan de andere kant van de wereld mensen zijn die echt om ons geven. En als er straks, na corona, weer Nederlanders zijn die mogen reizen en olifanten willen schieten in onze parken, dan staan wij ook weer voor hen klaar.”

 
Deel dit artikel: