18 ℃

Zó voorkom je een vrijpartij

Alleen al in ons land worden jaarlijks duizenden vrouwen het slachtoffer van een vrijpartij. Toch is dat helemaal niet nodig. Een vrijpartij is vaak gemakkelijk te voorkomen. Dat zegt relatietherapeut Nicole Pijkela.

Foto: Mary Mistan / Shutterstock.com

“De daders van een vrijpartij zijn vrijwel altijd mannen”, weet Pijkela. “Ik krijg slachtoffers in mijn praktijk met werkelijk hartverscheurende verhalen. Soms hebben de slachtoffers al jarenlang een relatie met zo’n man. Ze denken: ‘mijn man doet zoiets niet’. En dan gaat het mis.”

De relatietherapeut heeft verschillende tips waarmee vrouwen een vrijpartij kunnen voorkomen. “Het is sowieso raadzaam om nooit je tanden te poetsen voor je naar bed gaat”, adviseert ze. “Een onvoorstelbare graflucht uit je mond is niet prettig, maar het houdt hem wel op afstand. Scheer nooit je benen. Probeert hij toch contact te maken, dan is een harde trap tegen zijn zak vaak heel effectief.”

Toch gaat het nog vaak mis. Ryanne Lofhoven (34) werd drie jaar geleden het slachtoffer van een vrijpartij. “Na een romantische avond zat mijn man ineens aan me”, snikt ze. “Het was afschuwelijk. Voor ik wist waar ik moest schoppen was het al te laat. Eén vieze kliederboel. En ik had net het bed verschoond.”

 
Deel dit artikel: