12 ℃

Vreselijke onweersbui treft Nederland

Een deel van het land is zondag getroffen door een verschrikkelijke onweersbui. “De warme dag kreeg een dramatisch einde”, aldus meteoroloog Thomas Indra van weerbureau MeteoScience.

Foto: Menno van der Haven / Shutterstock.com

Volgens MeteoScience gingen de onweersbuien gepaard gaan met bliksem. Hierbij moet gedacht worden aan een elektrische ontlading in de atmosfeer van meer dan 750.000 Volt. Ter vergelijking: de spanning die bij u thuis uit het stopcontact komt bedraagt slechts 230 Volt. “U kunt zich voorstellen wat er gebeurt als de bliksem in uw televisie of in uw huisdier slaat”, reageert Indra op het drama.

Vooral het noorden, midden en oosten van het land werden hard getroffen worden. Het weerbureau adviseert om bij naderend onweer tijdig maatregelen te nemen. “Controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn en haal voor de zekerheid alle stekkers uit het stopcontact. Blijf in godsnaam binnen. De veiligste plek in huis is meestal de kelder”, weet Indra. “Zorg voor voldoende voedsel en drinkwater. Blijf uit de buurt van antennes en probeer zo min mogelijk te roken.”

UPDATE: Zwaar onweer, hagel, regen, keiharde windstoten

 
Deel dit artikel: