Voortaan geen cel maar ‘pittig gesprek’ voor jonge crimineeltjes

Jonge criminelen krijgen geen celstraf meer, maar komen voortaan weg met een stevig gesprek. De politie wil op die manier voorkomen dat jonge criminelen getraumatiseerd raken door de nare politiecel.

Foto: Armin Staudt / Shutterstock.com

Nu gaan jonge criminelen nog regelmatig de cel in als ze zijn gepakt. Soms moeten ze na een winkeldiefstal, beroving of mishandeling uren in een cel zitten. Voor jonge boefjes kan dat een heel vervelende ervaring zijn. Daarom blijft de aanpak voortaan beperkt tot een ‘pittig gesprek’.

De 17-jarige crimineel Dylan T. is blij dat de politie vriendelijker wordt voor jonge misdadigers. Hij weet als geen ander hoe naar een verblijf in de politiecel is. “Vorig jaar heb ik een bejaarde vrouw beroofd. Omdat die vrouw niet meewerkte, moest ik helaas geweld gebruiken. Dat was voor mij ook niet leuk”, vertelt hij. “Nadat ik was gepakt was de politie heel brutaal tegen mij. Grote mond en zo. Daarna moest ik vier uur in de cel zitten. Vier uur! Kom op, ik ben nog maar een kind.”

Inmiddels is Dylan T. weer vrij, maar het verblijf in de cel werd door hem als zeer onprettig ervaren. “Ik heb er nog lang last van gehad”, zegt hij. “Het duurde drie maanden voor ik weer iets durfde te stelen.”

 
Deel dit artikel: