11 ℃

Voormalige kolencentrale wordt megacrematorium

Nu wordt in het immense gebouw nog elektriciteit geproduceerd, naar over twee jaar moet de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam het grootste crematorium van Nederland worden. Dat plan komt van uitvaartondernemer Jozias Wijngaarden.

Foto: Johan W. Elzenga / Shutterstock.com

Wijngaarden wijst naar de gigantische ovens, waarin nu nog kolen en gas worden verbrand. “Straks kunnen we hier 150 crematies tegelijk houden. Op topdagen verwerken we zo’n 75 bejaarden per uur. Tenminste, als de familie een beetje doorloopt”, licht de ondernemer toe.

De centrale Hemweg 8 is één van de laatste kolengestookte elektriciteitscentrales van Nederland. De overheid wil over enkele jaren volledig overgaan op milieuvriendelijkere productiemethoden. Nuon, de huidige eigenaar van het gebouw, besloot daarom Centrale Hemweg 8 vervroegd te sluiten. “Met een paar aanpassingen kan dit een fantastisch crematorium worden. De ovens zijn indertijd ontworpen voor steenkool, maar technisch is het prima mogelijk om hier overledenen te stoken”, weet de uitvaartondernemer.

Wijngaarden denkt dat het megacrematorium een prijzenslag in de uitvaartbranche kan ontketenen. “Met deze enorme oven kunnen wij veel efficiënter cremeren dan de traditionele crematoria. Daar kost een uitvaart al gauw duizenden euro’s. Dat ga je aan een oud opaatje natuurlijk niet meer uitgeven. Wij cremeren hem straks voor een een paar tientjes. Inclusief koffie en cake, die gebakken wordt met restwarmte.”

 
Deel dit artikel: