11 ℃

Voormalig kapitein waarschuwt binnenvaartschippers voor ijsvorming

Foto: VDWimages / Shutterstock.com

Het winterse weer heeft ook gevolgen voor de scheepvaart. Verschillende binnenwateren zijn inmiddels gedeeltelijk dichtgevroren. Voormalig kapitein Edward John Smith raadt binnenvaartschippers aan om voorzichtig te zijn.

Het scheepvaartverkeer ervaart veel hinder door de strenge vorst. Rijkswaterstaat moest zelfs ijsbrekers inzetten om de vaarroutes begaanbaar te houden. Kapitein Edward John Smith waarschuwt voor het gevaar van drijvende ijsschotsen.

“Helaas heb ik ondervonden dat ijs echt verraderlijk is”, aldus kapitein Smith. “Bij een eventuele aanvaring met een ijsberg kunnen gaten in de romp ontstaan en kan het hele schip ten onder gaan. Je denkt misschien dat je schip onzinkbaar is, maar je vergist je.”

Smith bouwde in zijn carrière een ruime ervaring op met varen onder barre omstandigheden. Hij was als kapitein in dienst bij de befaamde rederij White Star Line en voerde onder meer het commando over de stoomschepen SS Republic en SS Olympic. Echt beroemd werd hij pas na zijn reis met de SS Titanic in 1912.

 
Deel dit artikel: