Voorhuiden mogen niet meer worden verkocht als inktvisringen

De Inspectiedienst Voedselwaren wil dat er een verbod komt op de verkoop van voorhuiden als inktvisringen. Volgens de dienst is er sprake van misleiding.

Foto: Seeshootatrepeat / Shutterstock.com

Veel viswinkels en tapasrestaurants verkopen zogenoemde “calamares”. Oorspronkelijk is dat een gerecht met inktvisringen, maar veel restaurants maken het van voorhuiden. Voorhuiden zijn veel goedkoper dan inktvis en leveren dus hogere winstmarges op. De Inspectiedienst Voedselwaren wil dat regels worden aangescherpt.

“Consumenten verwachten inktvisringen, maar worden bedonderd met een bordje voorhuiden. Wij noemen dat een vorm van misleiding. Dat is onacceptabel”, aldus een woordvoerder van de inspectiedienst.

De Branchevereniging Tapasrestaurants Nederland (BTN) vindt de ophef overdreven. “Er zijn maar weinig restaurants en visboeren die nog echte inktvis verkopen. Mits vers en goed bereid, zijn voorhuiden volkomen veilig. En in een krokant jasje is het verschil nauwelijks te proeven”, aldus een woordvoerder. “De meeste restaurants serveren al tientallen jaren voorhuiden als calamares en we hebben nog nooit klachten ontvangen.”

 
Deel dit artikel: