23 ℃
Ongelijkheid neemt toe:

Vooral miljonairs getroffen door hoge energieprijs

Vooral miljonairs getroffen door hoge energieprijs
Foto: BGStock72 / Shutterstock.com

Veel Nederlanders voelen de torenhoge energieprijzen in hun portemonnee, maar voor de superrijken is de situatie nog veel schrijnender. De miljonairs zijn soms duizenden euro’s per maand meer kwijt aan het verwarmen van hun grote huizen.

Miljonair Albert Baerdenhof-Wiltingh (60) zet de verwarming in zijn gigantische villa een graadje lager: “Als je in een gewoon huisje woont, dan voel je de stijging van de gasprijs niet zo. Je betaalt hooguit een paar honderd euro per maand meer. Maar als je een villa nodig hebt, zoals ik, gaat het om vele duizenden euro’s per jaar.”

Baerdenhof-Wiltingh wijst naar zijn overdekte zwembad: “Het zwembad is verwarmd, anders wil mijn vrouw er niet in. Heeft u enig idee wat het kost om dat zwemwater op 35 graden te houden? En dan heb ik het nog niet eens over de whirlpool en de douches. De meeste mensen hebben één douche in huis, ik heb er vier.”

Baerdenhof-Wiltingh vindt dat de overheid moet bijspringen, zodat miljonairs hun villa’s behaaglijk kunnen houden: “Als je puur naar de stookkosten kijkt, worden wij veel harder geraakt dan iemand in een rijtjeshuis. Een villa met een zwembad, tien slaapkamers en vier badkamers is voor de gewone miljonair bijna niet meer op te brengen. Maar daar hoor je niemand over in de Tweede Kamer.”

 
Deel dit artikel: