16 ℃

Voor het eerst in 2020 hadden we geen witte Kerst: wat wil God ons eigenlijk zeggen?

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Voor het eerst in 2020 is er geen sneeuw gevallen tijdens Kerst. Daarmee breekt God met een belangrijke christelijke traditie. De vraag die nu op ieders lippen ligt is: Welke boodschap wil God ons eigenlijk geven met deze rotstreek?

Volgens theologe Lucy Ferr is het niet geheel duidelijk wat God de mensheid wil mededelen. Maar dat het weinig goeds is, is volgens haar wel duidelijk: “In de Bijbel vind je talloze verwijzingen naar het Kerstfeest en als er één constante is in die verhalen, dan is het wel dat het altijd sneeuwt. Elke keer wordt verteld over het weer dat buiten angstaanjagend is, maar het haardvuur binnen verrukkelijk. En er is geen koortje dat niet in de Bijbel zwijmelt over het feit dat ze weer uitzien naar een witte Kerst.”

Overigens ging het in een Bijbelverhaal wel eenmaal bijna mis. Toen sneeuwde het pas op het allerlaatste moment: In Johannes 34 vers 52 staat: ‘De Tweede Kerstdag was reeds ver in haar vierde kwartier en nog steeds was er geen sneeuw gevallen. De kerstbomen werden kaal, de kalkoen stond op bederven en de Kerstman lag laveloos tussen zijn lusteloze rendieren toen een oplettende elf uitriep: Zie, daar in de verte, sneeuw! En zo geschiedde dat de sneeuw werd gezonden door een Sneeuwengel. God schonk Zijn volk, ondanks hun vele tekortkomingen, toch nog een witte Kerst.’

Maar dit jaar dus niet. Hoe moeten we dat duiden? “Ik ben maar een simpele theologe”, zegt Lucy Ferr. “Maar ik kan me zomaar voorstellen dat dit het begin is van heel veel ellende. Dat God echt getoornd is door ons gedrag. Als we echt pech hebben zal God ons nog meer beproeven. Wellicht zal hij ons zelfs een nieuw plaag bezorgen in de vorm van een virus, of een mutatie daarvan. Ik lul maar wat.”

 
Deel dit artikel: