14 ℃

Volwassenen genieten van intocht Zwarte Piet

Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

“Ik zie ‘m! Ik zie Zwarte Piet!” John van Kemperen (38) zwaait enthousiast naar de assistent van Sinterklaas, terwijl de pakjesboot afmeert aan de kade. “Hij is er toch nog bij hè”, glundert John. “Dat betekent dat we gewonnen hebben.”

Volwassenen uit het hele land waren naar de diverse intochten gekomen om Zwarte Piet te verwelkomen. De intochten waren omgeven door zware veiligheidsmaatregelen. Zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet hadden demonstraties aangekondigd. Honderden politie-agenten en veiligheidsmedewerkers waren ingezet om de intochten in goede banen te leiden.

Op de kade steken een paar mannen hun vuisten in de lucht. Net als zij heeft John zich goed op de intocht voorbereid. Hij draagt een muts die hij, mocht dat nodig zijn, over zijn gezicht kan trekken. Hij deelt blikjes bier uit aan de mannen die naast hem staan. John slaakt een soort oerkreet en schreeuwt iets over tradities. Zo hard als hij kan.

Als Zwarte Piet van de boot stapt, krijgt John bijna tranen in zijn ogen. “Ik ben nog nooit zo blij geweest met de aankomst van donkere mensen uit het buitenland”, grapt hij.

Er waren ook kinderen bij de intocht.

 
Deel dit artikel: