20 ℃

Volle vliegtuigen mogen wel, volle bioscopen niet… wat is het verschil?

Foto: Cassiohabib / Shutterstock.com

Waarom mogen er maar 30 mensen in een bioscoopzaal, terwijl er wel honderden mensen tegelijk in een vliegtuig mogen? Op sociale media vragen mensen zich af waarom we ons in bioscopen aan strenge coronaregels moeten houden, terwijl we wel opeengepakt in het vliegtuig mogen. Wat is het verschil? Luchtvaartdeskundige Paul Kagelberg legt het uit.

“Een vliegtuig is een luchtvaartuig dat in staat is een gecontroleerde vlucht te maken. Het maakt hierbij gebruik van de opwaartse kracht, lift genoemd, veroorzaakt door de lucht die met een zekere snelheid over het speciale profiel van het vleugeloppervlak stroomt”, legt Kagelberg uit. “Een bioscoop is iets heel anders.”

“In veel vliegtuigen worden tijdens de vlucht films vertoond, via het zogenoemde ‘in-flight entertainment system’. Je zou dus kunnen stellen dat een vliegtuig een vliegende bioscoop is. Maar let op: het omgekeerde is niet het geval. In een bioscoop worden weliswaar óók films vertoond, maar dat maakt het nog geen vliegtuig. Een bioscoop blijft namelijk gedurende de hele film aan de grond. Een vliegtuig kán dus een bioscoop zijn, maar een bioscoop is géén vliegtuig.”

 
Deel dit artikel: