23 ℃

Volkskrant-columnist Arthur van Amerongen tot twee keer toe de fout in

Volkskrant-columnist Arthur van Amerongen tot twee keer toe de fout in
Foto: Wikipedia CC Takeaway

Een pijnlijke blunder van Volkskrant-columnist Arthur van Amerongen, die het waagde de correctheid van de Nieuwspaal-redactie in twijfel te trekken.

Arthur van Amerongen was ooit correspondent in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Tegenwoordig schrijft hij columns voor de Volkskrant en HP/De Tijd vanuit zijn slangenboerderij in de Algarve. Van Amerongen ging deze week stevig onderuit, toen hij zijn twijfels zette bij een Nieuwspaal-artikel over het voorstel in de EU om de consumptie van vette friet te verminderen.

In een tweet verwees Van Amerongen naar een Nieuwspaal-artikel uit 2016. In het artikel schreef Nieuwspaal over het voorstel van europarlementariër Annie Schreijer-Pierik om het gehalte aan transvetten in onder meer friet aan banden te leggen. In zijn tweet schreef Van Amerongen het voorstel onterecht toe aan Frans Timmermans.

In een latere tweet maakte Van Amerongen het nog bonter. De Volkskrant-columnist verwees opnieuw naar het artikel van Nieuwspaal en noemt het “een nepbericht”. Dat schiet bij Nieuwspaal-hoofdredacteur Hans Wolterdijk in het verkeerde keelgat.

“Het is jammer dat Van Amerongen zonder enige onderbouwing ons artikel afdoet als “een nepbericht”. Nieuwspaal bedrijft hoogwaardige, kwalitatieve journalistiek”, aldus Wolterdijk. “In het bewuste artikel heeft Nieuwspaal zorgvuldig melding gemaakt van het EU-plan om een grens te stellen aan het vetgehalte van snacks. Zoals gebruikelijk hebben wij in het artikel zelfs, door middel van een blauwe link, de bron van dit nieuwsfeit aangegeven. Toch doet Van Amerongen ons artikel af als “een nepbericht”. Dat doet pijn.”

Volgens de Nieuwspaal-hoofdredacteur gebeurt het vaker dat collega’s openlijk twijfelen aan de deskundigheid van de Nieuwspaal-redactie: “Helaas komt dat voor, maar van Van Amerongen hadden wij dit niet verwacht. Wij hopen dat Van Amerongen nog eens kritisch naar ons artikel kijkt en zijn beschuldiging intrekt. Het zou hem sieren als hij ons zijn excuses aanbiedt.”

 
Deel dit artikel: