16 ℃

Volgende week staking in de kinderopvang: “Kinderen moeten spelenderwijs leren staken”

Foto: MikeDotta / Shutterstock.com

De voorgenomen staking bij kinderdagverblijven komt voor veel ouders op een slecht moment. Juist nu ouders weer naar hun werk gaan, dreigt de kinderopvang de deuren te sluiten. Maar volgens de Personeelsbond Kinderopvang (PKO) ligt het genuanceerder.

Vanaf woensdag 23 juni leggen medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang het werk neer. Dat meldt vakbond FNV. De PKO benadrukt vooral het educatieve aspect van de staking. “Op basisscholen wordt al regelmatig gestaakt, maar de allerjongsten hebben vaak nog geen idee wat staken eigenlijk inhoudt. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze werkgevers door middel van een staking kunnen chanteren. Daarom gaan wij het goede voorbeeld geven”, zegt PKO-woordvoerder Yvette van Dattem.

Bij sommige kinderdagverblijven krijgen kinderen al langer spelenderwijs te maken met staken. “Elke donderdag, na het middagdutje, wordt bij ons gestaakt”, zegt directeur Els Fisselink van kinderdagverblijf Dwingenland. “Wij leren de kinderen hoe ze effectief kunnen drammen en hoe ze de boel moeten platleggen als ze hun zin niet krijgen. Een belangrijke levensles waar ze thuis ook wat aan hebben.”

 
Deel dit artikel: