18 ℃

Volgende week Elfstedentocht?

Friesland is volop in de ban van de Elfstedentocht. In de komende dagen duikt de temperatuur ver onder het vriespunt. Volgens weerkundigen is het ijs mogelijk volgende week al dik genoeg om de klassieke schaatstocht te kunnen organiseren. 

schaatsen-schaatser-elfstedentocht-natuurijs-ijsbaanDe legendarische schaatstocht over natuurijs werd voor het eerst georganiseerd in 1909. De laatste Elfstedentocht tot nu toe was in 1997 en werd destijds gewonnen door Henk Angenent. Alles wijst erop dat de volgende Elfstedentocht binnenkort wordt verreden.

De organiserende stichting De Friesche Elf Steden heeft enkele dagen geleden zelfs al de startnummers verstuurd aan schaatsers die willen meedoen. Eerder deze week werden deelnemers geïnformeerd over de helmplicht. Het is duidelijk: de voorbereidingen voor de zestiende Elfstedentocht zijn in volle gang.

“Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen”, zegt Thomas Indra van weerbureau MeteoScience. “In de komende dagen duikt de temperatuur ver onder het vriespunt. ’s Nachts gaat het behoorlijk vriezen. Het ijs op de Elfstedenroute groeit dan snel aan. Met een beetje mazzel heeft het ijs volgende week al de benodigde 15 centimeter dikte. It giet oan!”

 
Deel dit artikel: