14 ℃

Vogels weigeren medewerking aan vogeltelling

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Kamira777

De Nationale Vogeltelling is uitgelopen op een mislukking. Veel vogels weigerden mee te werken aan de jaarlijkse telling. “Vooral roodborstjes zitten er helemaal niet op te wachten om geteld te worden”, zegt de teleurgestelde vogelteller Frans Rosèl.

De Nationale Vogeltelling wordt jaarlijks georganiseerd door de Vogelgescherming Nederland. Rosèl was al vroeg met een notitieboekje in de tuin, maar de vogels lieten zich niet zien. “Er is veel achterdocht onder de vogels. Roodborstjes en winterkoninkjes zijn kritische dieren. Ze vragen zich af wat de Vogelbescherming met de cijfers gaat doen. Dat had beter gecommuniceerd moeten worden.”

Sinds zaterdagmorgen noteerde Rosèl welgeteld één koolmees. “Andere vogels gingen er vandoor zodra ze mijn notitieboek zagen. Het waren er een stuk of tien, maar dat weet ik niet zeker. Het gaat bij de Nationale Vogeltelling juist om het exacte aantal. Aan schattingen heeft de overheid niets.”

Rosèl geeft de vogels nog een laatste kans om vrijwillig aan de vogeltelling mee te werken. “Anders zal ik helaas de buks moeten pakken.”

 
Deel dit artikel: