Vogelgriep zorgt voor zware overbelasting op kippen-ic’s

Foto: Murilo Mazzo / Shutterstock.com

De vogelgriep slaat keihard toe onder Nederlands pluimvee. De kippen-ic’s kunnen de aanloop niet meer aan en volgens ingewijden staat ook andere pluimvee-ic’s het water aan de lippen.

Het Universitair Pluimvee Ziekenhuis (UPZ) in Barneveld slaat alarm nu vogelgriep bij steeds meer Nederlandse pluimveehouders lijkt toe te slaan. Hun gespecialiseerde kippen-ic ligt vol met doodzieke kippen. Nu kunnen sommige kippen nog terecht bij de kalkoen- en parelhoen-ic’s, maar ook die lopen al tegen hun maximale capaciteit aan. Personeel van de kippen-ic’s luidt dan ook de noodklok en roept het demissionaire kabinet op om snel in te grijpen.

Ans Kortekaas, woordvoerder namens alle Nederlandse kippen-ic’s, zegt dat snel handelen een must is: “In de afgelopen twee weken zijn maar liefst 230.000 pluimveedieren besmet geraakt met het in potentie dodelijke vogelgriepvirus. Het overgrote deel van deze dieren betreft kippen. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor onze gespecialiseerde ic’s. Al ons personeel maakt momenteel overuren om de kippen een eerlijke kans te geven op een lang en gelukkig leven. En dat moet toch ook een prioriteit zijn van de politiek? Er moeten maatregelen komen, vooral om de oudere kippen te beschermen. Zij hebben vaak een kwetsbare filet.”

 
Deel dit artikel: