23 ℃

Vogelbestrijding waarschuwt: “Merel verschalkt jaarlijks honderden wormen”

Vogelbestrijding waarschuwt: “Merel verschalkt jaarlijks honderden wormen”
Foto: Peter Kniez / Shutterstock.com

Behoort de merel tot de groep schadelijke uitheemse diersoorten? Ja, zegt Wilfred Maashold van de Nederlandse Vogelbestrijding, die namens de natuur strijdt tegen exotische vogelsoorten die hier niets te zoeken hebben.

“De merel komt oorspronkelijk uit Frankrijk, Lunéville om precies te zijn. De merel is hier weliswaar ingeburgerd, maar hoort hier niet thuis. Een merel verschalkt jaarlijks honderden wormen die anders ook door egels gegeten hadden kunnen worden”, zegt Maashold.

De Vogelbestrijding eist dat het kabinet maatregelen neemt tegen – zoals Maashold het noemt – ‘smerige kutvogels’: “In het buitenland zijn voldoende voorbeelden te vinden van overheden die wél optreden tegen vogels. In Georgië worden vogels gewoon afgeschoten. Dat ligt hier natuurlijk heel gevoelig, maar dat mag een discussie over het onderwerp niet in de weg staan.”

Maashold stelt voor om vogels op een natuurlijke manier uit te roeien: “Dat kan bijvoorbeeld met de inzet van katten. Een kat is de natuurlijke vijand van de vogel. Er wonen ruim vier miljoen katten in Nederland, maar sommige katten komen helaas nooit buiten en kunnen daarom hun werk niet doen. Katteneigenaren moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid.”

 
Deel dit artikel: