29 ℃

Veel voedselbanken zien voedsel nooit meer terug

Foto: Sameoldsmith / Shutterstock.com

Veel klanten van de voedselbank zijn niet meer in staat om hun geleende voedsel af te lossen. Dat blijkt uit een inventarisatie van koepelorganisatie LVNVB. Voedselbanken lenen jaarlijks duizenden kilo’s voedsel uit, maar een groot deel daarvan zien ze nooit meer terug.

“Mensen stappen veel te gemakkelijk naar de voedselbank”, zegt manager Riny Goossens van de Voedselbank Kudelstaart. “Sommige klanten halen dozen vol voedsel, maar ze hebben geen idee hoe ze dat allemaal gaan teruggeven. Voor je het weet staat er een negatief saldo van honderden kilo’s.”

Ook Jos Lieff (52) kwam door zijn lening bij de voedselbank in de problemen. “Groente, soep, chips, het kon allemaal niet op. Op den duur haalde ik elke week een doos vol voedsel. Tot de voedselbank vragen begon te stellen. Wanneer ik dacht te beginnen met aflossen, wilden ze weten. Eerlijk gezegd had ik daar nog nooit over nagedacht”, vertelt hij. “Gelukkig kon ik een regeling treffen met de bank. Ik mag het voedsel in termijnen teruggeven.”

Volgens voedselbankmanager Goossens ligt de oplossing in een betere screening: “Voedselbanken lenen vaak voedsel aan mensen met een laag inkomen, of mensen die toch al in de schulden zitten. Hun problemen worden dan alleen maar groter. De voedselbanken moeten selectiever zijn, zodat het voedsel alleen terechtkomt bij mensen die het zich echt kunnen veroorloven.”

 
Deel dit artikel: