23 ℃

Voedselbanken in de problemen door energiecompensatie: “Overheid speelt vals”

Voedselbanken in de problemen door energiecompensatie: “Overheid speelt vals”
Foto: Sameoldsmith / Shutterstock.com

Steeds meer voedselbanken dreigen te verdwijnen, nu Nederlandse huishoudens van de overheid 190 euro aan energiecompensatie krijgen. “De overheid speelt een heel smerig spelletje”, klaagt manager Riny Goossens van de Voedselbank Remsbeek.

Alle Nederlandse huishoudens krijgen in november en december 190 euro aan energiecompensatie. Het bedrag wordt via de energiemaatschappij ineens uitgekeerd, of verrekend met het voorschot. “Door mensen op deze manier geld toe te stoppen, probeert de overheid voedselbanken kapot te maken”, zegt Goossens. “Mensen die vorige maand nog naar de voedselbank kwamen, doen nu ineens hun boodschappen in de supermarkt. Wij zijn de helft van onze klanten al kwijtgeraakt.”

Volgens Goossens hadden de voedselbanken jarenlang een prima verstandhouding met de overheid: “Er was altijd genoeg armoede onder de bevolking, zodat hij ons werk konden blijven doen. Maar nu komt de overheid met een zelfverzonnen ‘energiecompensatie’, waardoor onze klanten ineens wél geld hebben voor eten. In feite veranderen ze eenzijdig de spelregels.”

De Voedselbank Remsbeek kan nog net het hoofd boven water houden, zegt Goossens: “We profiteren nu nog van de hoge inflatie. Maar als die straks gaat dalen en boodschappen weer betaalbaar worden, is bijna niemand meer afhankelijk van ons. Dan is voor mij de lol eraf.”

 
Deel dit artikel: