16 ℃
Kabinetscrisis

Rutte krijgt steun van Verenigde Naties: “CDA binnenboord houden inderdaad belangrijker dan leefbaarheid van de planeet”

Rutte krijgt steun van Verenigde Naties: “CDA binnenboord houden inderdaad belangrijker dan leefbaarheid van de planeet”
Foto: Lev Radin / Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Het kabinet heeft besloten om de stikstofplannen te pauzeren om het CDA in de coalitie te houden. De klimaatcommissie van de Verenigde Naties steunt die beslissing. 

“Wij begrijpen de keuze van de heer Rutte volkomen”, zei VN-secretaris-generaal António Guterres. “Welbeschouwd is het binnenboord houden van het CDA op de lange termijn belangrijker voor de wereld dan zoiets triviaals als de leefbaarheid van de planeet.”

Het had weinig gescheeld of het kabinet was vrijdagavond gevallen. Het CDA wil dat de stikstofplannen opnieuw worden bekeken. Gebeurt dat niet, dan zou dat het einde kunnen betekenen van de coalitie. Om het kabinet te redden, had premier Rutte geen andere mogelijkheid dan het het pauzeren van de stikstofplannen.

“De wereld heeft alle begrip voor de keuze van de Nederlandse premier”, zei VN-baas Guterres in een eerste reactie. “De heer Rutte moest kiezen tussen het redden van de planeet en het binnenboord houden van het CDA. Dat is een duivels dilemma. Op korte termijn willen we natuurlijk allemaal de aarde redden, maar we moeten ook aan onze toekomst denken. Wat heb je aan een leefbare planeet zonder het CDA?”

 
Deel dit artikel: