VN: Het woord ‘negeren’ moet direct uit Nederlandse taal geschrapt worden

Foto: Phenphayom / Shutterstock.com

De Nederlandse regering moet er voor zorgen dat het woord ‘negeren’ zo snel mogelijk uit de Nederlandse taal verdwijnt. Dat staat in het driejaarlijkse rapport van het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie.

“Een woord dat zo duidelijk een discriminerend en stigmatiserend element in zich heeft en bovendien een negatieve connotatie kent, hoort niet thuis in een land waar men zegt rekening te houden met minderheden”, schrijft het comité.

Het comité heeft zich al eerder negatief uitgelaten over Zwarte Piet en ziet zich nu dus ook geroepen om de Nederlandse taal onder de loep te nemen: “Woorden lijken wellicht onschuldig, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Als een woord zo duidelijk een diepgewortelde haat tegenover mensen van kleur etaleert, mag je niet wegkijken. Zeker niet als het een land betreft dat zich vooruitstrevend noemt.”

Dat de betekenis van het woord ‘negeren’ niets met huidskleur te maken heeft, doet volgens het comité niet ter zake: “Discriminatie is een principiële kwestie. Als je dat wil uitroeien, moet je je niet teveel bezighouden met allerlei details. Daarmee negeer je het probleem.”

 
Deel dit artikel: