12 ℃

“VMBO-diploma is echt geen reden om vlag uit te hangen”

Foto: Dutchmen / Shutterstock.com

Bij duizenden scholieren hangt de vlag uit, omdat ze zijn geslaagd voor hun vmbo-eindexamen. Ten onrechte, zo vindt loopbaandeskundige Tjeerd Omrecht.

Ruim honderdduizend vmbo-leerlingen hoorden afgelopen week dat ze hun diploma hebben behaald. Volgens de traditie ging bij veel scholieren de vlag uit, voorzien van een bungelende schooltas. Toch is het behalen van een vmbo-diploma allerminst reden voor een feestje, vindt de loopbaandeskundige.

“Leerlingen die feestvieren omdat ze een vmbo-diploma hebben behaald moeten zich eigenlijk kapotschamen”, aldus Omrecht. “Het vmbo is een opleiding op het laagste middelbare schoolniveau. Met alleen een afgeronde vmbo-opleiding zijn de kansen op een echt succesvolle carrière gering. Als je daarvoor al de vlag uithangt, leg je de lat wel heel erg laag.”

Ook Kaylee de Bekker (16) hoorde dat ze geslaagd is voor het vmbo. Toch besloot haar vader om niet te vlaggen. “Van echte blijdschap is uiteraard geen sprake”, zucht hij. “Je hoopt als vader dat je dochter een prestigieuze opleiding aan kan, maar dat zit er bij Kaylee helaas niet in. Natuurlijk schaam ik mij nu, maar de angst overheerst. Stel dat mijn dochter eindigt als nagelstyliste.”

 
Deel dit artikel: