23 ℃

Vliegmaatschappijen willen nog maar één piloot per vlucht: “Iedere passagier kan googelen hoe vliegtuig bestuurd moet worden”

Vliegmaatschappijen willen nog maar één piloot per vlucht: “Iedere passagier kan googelen hoe vliegtuig bestuurd moet worden”
Foto: Atosan / Shutterstock.com

SCHIPHOL - Vliegmaatschappijen willen in de toekomst gaan vliegen met nog maar één piloot in de cockpit in plaats van twee. De maatschappijen denken dat met deze maatregel het vliegen veiliger wordt, omdat passagiers zo gedwongen worden om zelf ook een stukje verantwoordelijkheid te nemen.

Samen met vliegtuigbouwer Airbus willen de vliegmaatschappijen de copiloot binnen enkele jaren uit de cockpit halen. De maatschappijen denken met deze maatregel de veiligheid te verhogen. “Nu zien we dat maar heel weinig passagiers zich voor de vlucht verdiepen in de besturing van het vliegtuig, omdat ze volledig vertrouwen op het feit dat er meerdere piloten per vliegtuig zijn. Een levensgevaarlijke situatie”, aldus een woordvoerder.

Aan deze onverschilligheid onder passagiers moet een einde komen door nog maar één piloot in de cockpit te plaatsen: “Een tweede piloot op een vlucht geeft veel schijnveiligheid. Als de piloot en de copiloot beiden van hetzelfde bordje bedorven oesters hebben gesmuld, stort het vliegtuig alsnog neer. Kortom, meerdere piloten zorgen niet per definitie voor meer veiligheid.”

 
Deel dit artikel: