Vleeshostie bij sommige kerken zondag al verkrijgbaar

Vleeshostie bij sommige kerken zondag al verkrijgbaar
Foto: Wideonet / Alexander Sherstobitov / Shutterstock.com

HEEMBERG - Wie komende zondag ter communie gaat, kan in sommige kerken al vragen om een vleeshostie. De katholieke kerk komt met de vleeshostie tegemoet aan gelovigen die een veganistische hostie niet geloofwaardig vinden.

Vorige maand ontstond grote ophef nadat bekend werd dat de traditionele hostie zuiver veganistisch is. “Als je een hostie aanbiedt als ‘het Lichaam van Christus’ moet die wel vlees bevatten. Christus was immers een aardse verschijning van vlees en bloed. Dan kun je als kerk niet aan komen zetten met een flinterdun schijfje smaakloze ouwel”, zegt pastoor Bernard Scholtens van de OLV Maria van Lourdeskerk in Heemberg.

De vleeshostie is een kleine, platte schijf van rauw half-om-halfgehakt die naast de traditionele veganistische hostie geserveerd zal worden. Als er voldoende vraag bestaat, wil de kerk ook de wijn (het ‘bloed’ van Christus) vervangen door runderbloed. Daarvoor is de kerk nog in gesprek met een aantal slachthuizen. “Eigenlijk had dit al veel eerder moeten gebeuren”, geeft pastoor Scholtens toe. “We kunnen natuurlijk gewoon de goedkope merlot van de Aldi blijven schenken, maar hoe geloofwaardig is dat?”

 
Deel dit artikel: