20 ℃

“Vlag uithangen is nationalisme”

Steeds minder Nederlanders hangen op Bevrijdingsdag de vlag uit. Vooral bij ouderen wappert op Bevrijdingsdag nog de nationale driekleur, maar steeds meer jongeren hebben daar grote moeite mee.

Foto: Barmalini / Shutterstock.com

Het Comité Mondiale Samenleving (CMS) begrijpt dat minder mensen de behoefte voelen om te vlaggen. “Vroeger was dat een algemene gewoonte, maar de tijden zijn veranderd”, aldus een woordvoerder. “Nederland telt immers steeds meer nationaliteiten. Voor deze nieuwkomers is de Nederlandse vlag niets meer dan een lap stof met drie kleuren.”

Ook de 28-jarige Jeroen uit Amsterdam-West hangt op Bevrijdingsdag niet meer de vlag uit. “Ik heb ooit wel een vlag gehad, maar sinds ik Syrische buren aan de ene kant heb en Marokkaanse aan de andere kant, hang ik ‘m niet meer uit. Ik vind dat ik dat niet kan maken naar hen toe. Het is toch een stukje nationalisme hè, en dat kan heel gevaarlijk zijn, kijk maar naar de jaren ’30 in Duitsland.”

Jeroen heeft zijn vlag jaren geleden al in drieën geknipt. “Met het rode stuk speelt mijn zoontje stierengevechtje, van het witte deel heb ik een onderbroek genaaid en het blauwe stuk is een theedoek geworden. Ons bin zuunig, hè?”, lacht hij. “Weet je, eigenlijk zou er een wereldvlag moeten zijn! En die hangt de hele straat dan uit. Gewoon, voor de lol.”

 
Deel dit artikel: