Virus teistert Shanghai: zou zoiets ook in Nederland kunnen gebeuren?

Foto: Robert Way / Shutterstock.com

Overal mondkapjes, testcentra, mensen die in hun appartement in isolatie zitten en niet meer bij elkaar op bezoek mogen. De lockdown in Shanghai is bikkelhard. In de Chinese stad zijn strenge maatregelen genomen tegen het coronavirus. Toch is de kans dat zoiets in Nederland gebeurt zeer klein. Dat zegt viroloog Eric Stammelhuis.

“Natuurlijk zijn we wel alert, maar ik kan Nederlanders eigenlijk al meteen geruststellen”, aldus Stammelhuis. “Een virus dat een totale stad, of zelf een heel land lamlegt, dat maken we in Nederland gelukkig bijna nooit mee.”

De situatie in Shanghai doet denken aan de corona-uitbraak in 2020, maar volgens Stammelhuis is China nu beter voorbereid dan toen: “Destijds hebben ze in het begin fouten gemaakt, maar de hele virologische infrastructuur is nu goed op orde. Ze zitten er nu echt bovenop.”

Door de lockdown is het hele openbare leven in Shanghai tot stilstand gekomen. “Dat geeft al aan dat China de situatie zeer serieus neemt, maar het is wel akelig om te zien. De cafés zijn leeg, theatervoorstellingen zijn afgelast en zelfs alle winkels zijn dicht. Heel onwerkelijk. Zoiets kunnen wij ons in Nederland helemaal niet voorstellen.”

 
Deel dit artikel: