Wie zich bewust niet laat vaccineren, heeft een grotere kans om aan het virus te overlijden. Ongevaccineerden die aan het coronavirus zijn overleden, worden momenteel nog zonder vaccin begraven of gecremeerd. Toch ontstaat bij nabestaanden soms de behoefte om de overledene alsnog te vaccineren. Heeft postuum vaccineren nog zin? Die vraag leggen we voor aan viroloog dr. Eric Stammelhuis.
“Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, postuum vaccineren heeft in medisch opzicht geen enkele zin. De patiënt is dood en kan door het vaccin niet meer tot leven worden gewekt”, legt Stammelhuis uit. “Ook tegen de verspreiding van het virus is postuum vaccineren niet zinvol. Het virus heeft een levende gastheer nodig. Als iemand aan het virus overlijdt, dan sterft het virus in zijn of haar lichaam binnen korte tijd ook.”
Toch kan het volgens dr. Stammelhuis wel degelijk nuttig zijn om een overleden ongevaccineerde alsnog te prikken: “De vaccinatie krijgt dan een symbolische functie. Soms hebben bezorgde familieleden wekenlang tevergeefs op een eigenwijze vaccinweigeraar ingepraat. Als de koppigheid hem of haar dan fataal is geworden, hebben de nabestaanden soms de behoefte om nog even hun gelijk te halen. Een postume vaccinatie kan daarbij helpen. Voor de hardleerse overledene heeft het geen zin meer, maar voor de nabestaanden geeft het een stukje rust.”