21 ℃

Viroloog: “Geef iedereen voorrang bij vaccinatie”

Foto: Studio Peace / Shutterstock.com

Iedereen moet voorrang krijgen bij de vaccinatie tegen het coronavirus. Dat zegt de bekende viroloog dr. Eric Stammelhuis. Nu krijgt slechts een beperkt aantal Nederlanders voorrang bij het halen van de prik.

Eerder kreeg het kabinet al het advies om ouderen en zieken voorrang te geven. Daarnaast willen ook jongeren, zorgmedewerkers, docenten, horecapersoneel en huisartsen voorrang. “We krijgen straks een situatie waarbij nagenoeg iedereen voorrang krijgt, behalve de kleine groep die overblijft. Dat is niet eerlijk”, aldus dr. Stammelhuis.

De viroloog adviseert dan ook om iederéén voorrang te geven bij de vaccinatie: “Als iedereen voorrang heeft, voorkom je dat bepaalde mensen pas later een vaccin kunnen krijgen. Bovendien is de vaccinatiecampagne sneller voltooid als iedereen voorrang krijgt. Er is dus sprake van een win-win situatie.”

Maar zou voorrang voor iedereen niet leiden tot chaos? “Nee, dat hóeft niet”, aldus Stammelhuis. “Maar je moet het natuurlijk wel goed organiseren. Bepaalde groepen moet je met voorrang voorrang geven.”

 
Deel dit artikel: