19 ℃

Viroloog Eric Stammelhuis denkt na over theatertour

Foto: Gyorgy Barna / Shutterstock.com

Twee maanden geleden had nog niemand van hem gehoord, maar inmiddels is hij een echte superster. Door het coronavirus werd viroloog Eric Stammelhuis in korte tijd ongekend populair.

Door het coronavirus heeft Stammelhuis het drukker dan ooit. We mogen hem een kwartiertje spreken en beslist niet langer. “Jullie zijn niet de enige”, lacht hij. “Het is een gekkenhuis. De aanvragen blijven maar binnenstromen. Ik hoor net van mijn manager dat ik vanavond naar de NOS moet. En morgen zit ik bij Hart van Nederland.”

Had Stammelhuis verwacht dat hij een Bekende Nederlander zou worden? “Welnee, ben je gek!”, lacht hij. “Toen ik met dit werk begon, kwam je als viroloog nauwelijks je laboratorium uit. Af en toe een lezinkje hier en daar, dat was het wel. Nu ben ik elke avond op televisie. En eigenlijk is dat veel leuker dan dat saaie onderzoekswerk.”

De tarieven liegen er niet om. Voor een kort interview met de viroloog moeten we 450 euro betalen. Voor een foto vraagt hij 200 euro extra. “Ja, dat is veel geld. Dat vind ik zelf ook”, geeft hij toe. “Het is een kwestie van vraag en aanbod. En vergeet niet dat dat virus slechts tijdelijk is. Ik moet nu mijn geld pakken.”

Tijd voor wetenschappelijk onderzoek heeft Stammelhuis eigenlijk niet meer: “Tussen de interviews door werk ik aan een theatervoorstelling. Daar willen we na de lockdown mee het land door. Het wordt een mix van interessante feitjes over corona, persoonlijke verhalen en een stukje entertainment. Kaartjes gaan zo’n 200 euro per stuk kosten. Ja, dat is veel geld. Dat vind ik zelf ook. Maar dan zit je wel een avond bij de beste viroloog van Nederland.”

 
Deel dit artikel: