Vijf nieuwe inleverautomaten voor afgedankte statiegeldautomaten

Vijf nieuwe inleverautomaten voor afgedankte statiegeldautomaten
Foto: Robert Coolen / Shutterstock.com

UTRECHT - Op vijf grote treinstations worden automaten geplaatst waarmee afgedankte automaten voor statiegeldflesjes en -blikjes kunnen worden ingezameld.

Sinds de introductie van statiegeldautomaten vonden deze gretig aftrek bij treinreizigers. Zo worden bij iedere automaat dagelijks duizenden blikjes en flesjes ingeleverd. De keerzijde is echter dat deze automaten sneller slijten en storingen geven. “Al na ongeveer een jaar zijn de meeste van onze automaten aan het einde van hun technische levensduur”, aldus Annemieke Verkooijen van NS Stations. “Dit roept de vraag op wat te doen met de afgedankte automaten. Zijn we per saldo wel duurzaam bezig als zo’n automaat al na een jaar op de schroothoop belandt?”

Stichting Afvalfonds Verpakkingen komt met een innovatieve oplossing. Op elk van de vijf grote treinstations worden automaten geplaatst waarin versleten statiegeldautomaten gedeponeerd kunnen worden. “Zo verminderen we de afvalstroom door alle materialen te hergebruiken”, aldus het fonds.

Het concept moet nog in detail worden uitgewerkt. NS overweegt om de reiziger na de 25e storing van een statiegeldautomaat een keuzemenu te geven met de vraag of de automaat afgedankt dient te worden. “Zodra de reiziger op ‘ja’ drukt, worden automatisch twee NS-medewerkers opgeroepen om de automaat in de statiegeldautomaatinleverautomaat te tillen. Een gek woord eigenlijk, nu ik erover nadenk.” Of de reiziger in dit geval beloond zal worden met een gratis Dagkaart Dal kan Verkooijen nog niet met zekerheid zeggen.

 
Deel dit artikel: