16 ℃

Vier vermiste kinderen na maandenlange zoektocht levend gevonden in ballenbak Ikea

Vier vermiste kinderen na maandenlange zoektocht levend gevonden in ballenbak Ikea
Foto: Jan van Dasler / Erik Laan / Shutterstock.com

De vier kinderen die sinds Tweede Kerstdag werden vermist in de ballenbak van Ikea Haarlem zijn gevonden. Alle vier zijn nog in leven en ze verkeren in goede gezondheid.

De kinderen waren twaalf jaar, acht jaar, vijf jaar en net twee maanden oud toen hun ouders ze kwijtraakten in de drukke ballenbak. Direct na de vermissing werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet waar ook het leger en de lokale brandweer aan bijdroegen. Vanochtend werden ze gevonden op de bodem. Een team van medisch specialisten is vanuit Haarlem onderweg om de kinderen te onderzoeken.

“Een drukke Ikea kan een gevaarlijke omgeving voor kinderen zijn”, vertelt Freek Vonk die de laatste weken ook via zijn tv-programma Freak’s Wilde Wereld aandacht voor de vermissing vroeg. “Vooral de ballenbak kan voor ongetrainde kinderen riskant zijn. Tussen alle ballen kunnen ze snel gedesoriënteerd raken. Hoe de kinderen zichzelf daar in leven hebben kunnen houden, is voor mij ook een raadsel. Vooral ook omdat de kleinste nog een baby was.”

Kolonel Rens Mosterd van het bij de reddingsactie betrokken team van de Koninklijke Landmacht is blij verrast met de goede afloop: “Deze kinderen hebben bijna een half jaar de hel van Ikea getrotseerd terwijl ze ondertussen ook nog voor hun pasgeboren zusje zorgden. Het is een wonder dat ze er nog relatief goed aan toe zijn. Het is zeldzaam dat kinderen na twee dagen nog levend uit een ballenbak tevoorschijn komen.”

 
Deel dit artikel: