16 ℃

Vier jij 26 september?

Vandaag is het weer 26 september, de feestdag die wereldwijd uitgebreid wordt gevierd. Toch is de jaarlijkse feestdag in Nederland en België minder populair. Nog maar weinig mensen doen aan de feestelijkheden mee.

26-september-feest26 september is geen officiële vrije dag meer. Veel mensen zien het daarom als een gewone maandag en laten de festiviteiten aan zich voorbij gaan. “Vroeger was het een echt volksfeest. Mensen gingen ’s morgens al wild uitgedost de straat op. Overal waren rommelmarkten, feesten en spellen voor de kinderen”, zegt Nol Brekkers van het Historisch Centrum voor Volkscultuur. “Nu zien we dat de meeste mensen gewoon gaan werken. Het is best jammer dat de traditie langzaamaan verloren gaat.”

Toch wordt 26 september op sommige plaatsen nog gevierd. Zo zijn er concerten in Paradiso Amsterdam en blijven veel supermarkten vanavond tot 21:00 uur open. Staatsbosbeheer organiseert een feestelijke wandeling op de Veluwe. Ook in Vlaanderen zijn voor 26 september allerlei activiteiten georganiseerd. De Oude Beurs in Antwerpen is vandaag gratis toegankelijk.

 
Deel dit artikel: