17 ℃
Nog maar 25 procent

Vertrouwen van Tweede Kamerleden in de burger op dieptepunt

Vertrouwen van Tweede Kamerleden in de burger op dieptepunt
Foto: YT CC

Het vertrouwen van de Tweede Kamer in de burger was in tien jaar tijd niet zo laag als nu. Dat blijkt uit een peiling van Bureau QuestionIt. Maar liefst zeven van de tien Kamerleden zegt weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in de burger. Dat is het laagste niveau sinds 2012, toen de peiling voor het eerst werd uitgevoerd.

Het vertrouwen in de burger was onder Kamerleden die alleen het basisonderwijs hebben gevolgd het laagst (40 procent). Bij de Kamerleden met een hbo-opleiding of universitaire opleiding was dit ten minste twee keer zo hoog. Maar liefst zeven van de tien Kamerleden zegt weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in de burger.

Politiek analist Fons Knielen is geschrokken van de cijfers. “Burgers hebben in de afgelopen maanden te weinig problemen opgelost en juist nieuwe problemen gecreëerd. We wisten wel dat het vertrouwen van de Kamerleden in de burger daardoor laag is, maar dit is toch wel een dieptepunt”, aldus Knielen. “Ik hoop dat burgers dit zien als een wake-up call. Burgers zullen echt beter hun best moeten gaan doen.”

 
Deel dit artikel: