Beschermde vogelsoort

“Verstappen had moeten stoppen voor vogel”

“Verstappen had moeten stoppen voor vogel”
Foto: motorsports Photographer / Independent Birds / Shutterstock.com

De vogel die Max Verstappen zaterdag hinderde bij de kwalificatie voor de GP van Australië had wel degelijk voorrang. De jonge coureur schrok van de vogel, maar stopte niet.

De vogel zat op het asfalt van het circuit, juist op het moment dat Verstappen voorbij stoof. Nader onderzoek wees uit dat het gaat om een beschermde vogelsoort. Daarvoor heeft de Australische regering strenge regels opgesteld. Zo is het verboden om vogels te hinderen, ook als ze de weg oversteken. Automobilisten moeten verplicht stoppen en controleren of ze het dier geraakt hebben.

“Wat Verstappen deed was fout”, zegt Formule 1-kenner Paul Kammerlaan. “Omdat het in Australië gaat om een stratencircuit, gelden natuurlijk nog wel de regels van de openbare weg. Het klinkt misschien raar, maar de vogel had gewoon voorrang. Dan kun je wel als een gek over de boordradio gaan brullen, maar daar heeft zo’n beest niets aan.”

Omdat de FIFA niet over gewone verkeerswetten kan oordelen, krijgt Verstappen geen tijdstraf voor zijn misstap. Wel kan hij een boete van 350 Australische dollars tegemoetzien.

 
Deel dit artikel: