Verslagenheid bij terugvorderaars Belastingdienst is groot

Foto: Mangostar / Shutterstock.com

“Mensen eerst laten denken dat ze een toeslag krijgen en die dan weer terugvorderen, dat geeft enorm veel voldoening. Moet je de gezichten van die belastingbetalers zien als ze horen dat ze alles tot de laatste cent moeten terugbetalen.” Aan het woord is Barend Grijpskerk, hoofd van het team Terugvordering Toeslagen van de Belastingdienst (TTB).

Grijpskerk: “U kunt zich voorstellen dat de teleurstelling bij onze mensen groot was, toen ze staatssecretaris Snel in dat Kamerdebat hoorden zeggen dat we moesten stoppen met het terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Vijf jaar lang bouwen mijn medewerkers een stuk expertise op om zo’n belastingbetaler steeds verder onder druk te zetten en dan hoor je opeens dat alles voor niets is geweest. Beseft die man wel wat dit voor onze ambtenaren betekent?”

Een van die terugvorderambtenaren is Gerrit Korteweg. Hij geeft aan dat de staatssecretaris hem enorm heeft laten schrikken: “Je bent toch even bang dat je je werk kwijtraakt. Maar gelukkig zei onze chef na afloop tegen me: ‘Gerrit, staar je niet blind op die kinderopvangtoeslag. Er blijven nog genoeg andere toeslagen over die we kunnen terugvorderen.’ Dat luchtte natuurlijk wel op.”

 
Deel dit artikel: