17 ℃

“Vermoorde pelikaan had contact met onderwereld”

De roze pelikaan die afgelopen weekend om het leven werd gebracht in dierentuin Artis had contacten in het criminele circuit. Dat beweert bioloog Alphons Droog. Hij vermoedt dat het gaat om een afrekening.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Reneas – Nieuwspaal

Een beruchte groep pelikanen in Artis werd afgelopen weekend slachtoffer van een gewelddadige inbraak. De daders hebben tien van de veertien eieren ontvreemd. Eén pelikaan werd op brute wijze mishandeld en is later aan zijn verwondingen overleden. Naar aanleiding van het incident heeft Artis de beveiliging van het pelikanenverblijf aangescherpt.

Bioloog Alphons Droog sluit niet uit dat er sprake is van een afrekening. “Ik wil ze niet allemaal over één kam scheren, maar pelikanen hebben een dubieuze reputatie. Ze staan bekend als louche vogels. Ik heb al langer het vermoeden dat deze groep contacten onderhoudt met de onderwereld”, vertelt Droog. “Wat deden ze anders met maar liefst veertien eieren in hun nest? Dat roept vraagtekens op.”

Volgens Droog is er ’s nachts te weinig toezicht op de dieren. “Overdag hangen ze gewoon de roze pelikaan uit. Zo slim zijn ze wel. Dan staan ze met zo’n schijnheilige kop naar hun eigen poten te loeren, alsof ze willen zeggen: ‘niets aan de hand, wij zijn gewone pelikanen’. Maar wie weet wat deze vogels na sluitingstijd uitvreten?”

 
Deel dit artikel: