22 ℃

Verlaten tunnels onder Amsterdam ontdekt

Stadsarcheologen hebben onder de Amsterdamse binnenstad een stelsel van nooit gebruikte, ondergrondse tunnels ontdekt. Waarschijnlijk maakten de tunnels deel uit van een nooit afgebouwde metrolijn.

Foto: Bayu Ramadhan / Shutterstock.com

De ingang van de tunnels lag verscholen onder het Stationsplein en werd per toeval ontdekt. Hoe groot het tunnelstelsel precies is, valt nu nog niet te zeggen. Mogelijk liep het traject helemaal van Amsterdam-Noord naar Amsterdam-Zuid.

Opmerkelijk is dat de tunnels nooit zijn afgebouwd. Hier en daar liggen rails, maar die lijken nooit te zijn gebruikt. “De tunnels moeten rond het begin van deze eeuw zijn gegraven. Het project moet destijds miljoenen hebben gekost”, zegt stadsarcheoloog Eppo Dijkse.

Wat de bedoeling was van de ondergrondse gangen weet de archeoloog niet. “Volgens een oude legende zou hier een geheimzinnige metrolijn liggen. Onze voorouders zouden ooit van plan zijn geweest om een metrolijn van noord naar zuid aan te leggen, maar die noord-zuid-lijn is uiteindelijk nooit afgebouwd. Er zijn zelfs spookverhalen over arbeiders die nog steeds door de tunnels zouden dwalen, hahaha!”

 
Deel dit artikel: