15 ℃

Verkoudheidsalarm in Nederland: “Letter N klinkt door snotneus als een D”

Verkoudheidsalarm in Nederland: “Letter N klinkt door snotneus als een D”
Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock.com

Een groot deel van de Nederlandse bevolking is verkouden. Door het veranderende weer en de sterk dalende temperaturen hebben al duizenden mensen een stevige verkoudheid te pakken. Volgens het RIVM is er nog geen reden voor paniek, maar veel mensen maken zich terecht zorgen. 

Julia Kijmbeek (35) werd acht jaar geleden verkouden. Ze laat een foto zien uit die tijd. “Het begon met een loopneus, daarna begon ik te hoesten”, herinnert ze zich. “Ook praten werd steeds moeilijker. Door mijn snotneus kwam de letter N er uit als een D. Ik ben door een hel gegaan, dat mag je rustig weten.”

Inmiddels is Julia helemaal genezen. “Ik heb aan mijn verkoudheid geen blijvende gevolgen overgehouden”, weet ze. “Wel kijk ik nu anders tegen het leven aan. Ik begrijp nu hoe relatief alles is. Je leven kan zomaar ineens voorbij zijn. Ik heb gewoon vreselijk veel geluk gehad.”

Julia is na haar verkoudheid meer van het leven gaan genieten: “Ik geniet van eenvoudige dingen, zoals een goed glas wijn of een lach van mijn dochtertje. Het had weinig gescheeld of ik had haar niet kunnen zien opgroeien. Nu leef ik van dag tot dag.  Ik leef in mijn bonustijd, zeg ik wel eens.”

 
Deel dit artikel: