14 ℃

Verkiezingsprogramma GroenLinks: populisme bestrijden en 10.000 euro voor elke jongere

Foto: Dutchmen Photography / Pio3 / Shutterstock.com

GroenLinks heeft haar verkiezingsprogramma voor volgend jaar bekendgemaakt. Twee punten vallen meteen op. Zo wil GroenLinks gaan strijden tegen populisme. De partij wil dat alle partijen stoppen met goedkoop scoren bij bepaalde bevolkingsgroepen met voorstellen die onhaalbaar zijn en overduidelijk alleen zijn gericht op het paaien van stemmers. Verder wil GroenLinks 10.000 euro uitdelen aan iedere jongere.

Bij GroenLinks zijn ze al helemaal klaar voor de Tweede Kamer-verkiezingen van volgend jaar. Het verkiezingsprogramma is geschreven en daarmee zijn de potloden geslepen. Zo lijkt de partij vooral de strijd aan te willen gaan met het populisme. GroenLinks ergert zich dood aan partijen die maar wat roeptoeteren zonder enige onderbouwing: “Het naar de mond praten van bepaalde bevolkingsgroepen om op doorzichtige wijze stemmen te ronselen moet maar eens afgelopen zijn”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. “Laten we met zijn allen een eerlijk verhaal vertellen en alle jongeren 10.000 euro geven.”

De vraag is natuurlijk wat Klaver vindt van critici die zeggen dat jongeren gratis veel geld beloven juist een populistische daad is: “Dat is wel een heel goedkope aantijging. Het zou populistisch zijn als we net als premier Rutte in het verleden deed alle werkenden 1.000 euro zouden beloven. Daar hebben wij ons als GroenLinks ook heel erg boos over gemaakt. Dat was echt een goedkope actie waarvan iedereen wist dat het onhaalbaar was. Bovendien hebben wij verdomd weinig kiezers onder de gewone werkende man en vrouw, dus die belofte was je reinste anti-GroenLinks populisme. En daar doen wij natuurlijk niet aan mee.”

 
Deel dit artikel: