Verhaal van kapitein Ortega blijkt verzonnen

Op zijn sterfbed heeft de befaamde Portugese kapitein Pablo Ortega (93) bekend dat zijn verhaal over onderwaterwezens van begin tot eind is verzonnen. In reactie op zijn bekentenis heeft producent BBC de opnamen voor de geplande natuurfilm ‘The Snorckles’ tot nader orde stopgezet.

Foto: YT / Andrey Birmakin / Shutterstock.com

Al langer bestond twijfel over het verhaal van Ortega, dat best wel eens niet waar zou kunnen zijn. Deze week maakte de wijlen kapitein zelf een einde aan alle speculatie door te bekennen dat hij de Snorkels verzon tijdens zijn alcoholische periode, tussen zijn 16e en 93e levensjaar. Het ‘bewijsmateriaal’ dat hij gebruikte voor het bestaan van de duimgrote wezens blijkt niets anders te zijn geweest dan een paar konijnen met een rubberen tube aan hun hoofd bevestigd. De stemmetjes van de mythische dieren sprak hij zelf in, terwijl hij in bad zat. Ook was Ortega waarschijnlijk niet aan boord van het schip dat in de nacht van 16 februari 1634 verging.

De bekentenis kan nog een vervelend staartje krijgen voor de familie Ortega. De BBC spendeerde afgelopen jaren miljoenen ponden aan een diepzeedocumentaire waarin het leven van de snorkelgemeenschap moest worden vastgelegd. De omroep dreigt nu de schade op de erven Ortega te verhalen.

 
Deel dit artikel: