15 ℃

Vergunning voor opblaasbadje moeilijk verkrijgbaar

Het aanvragen van een vergunning voor een opblaasbadje moet eenvoudiger. Dat zegt consumentenbond ConsuNL. Nu lopen burgers vaak vast in een wirwar van regels als ze een badje in de tuin willen plaatsen.

Foto: iStockPhoto – Getty Images -Zakharchenko

Een opblaasbaar zwembad brengt verkoeling in de tuin. Maar natuurlijk wilt u het plaatsen van het badje wel goed regelen met de gemeente. Het aanvragen van de juiste vergunningen blijkt nog niet eenvoudig.

“Veel gemeenten hebben een onduidelijk vergunningenbeleid. Ambtenaren zijn vaak zelfs niet op de hoogte van de regels rond opblaasbadjes. Burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt woordvoerder Wilco Bols van ConsuNL. “Er ontstaat dan een situatie waarbij welwillende burgers niet meer de moeite nemen om een vergunning aan te vragen. Of ze denken dat een vergunning niet nodig is. Ze plaatsen dan een illegaal opblaasbad in hun tuin, met alle gevolgen van dien.”

Ook de handhaving kan volgens Bols beter. “We zien dat opsporingsambtenaren nauwelijks boetes uitdelen aan burgers die geen vergunning hebben. De illegale badjes worden min of meer gedoogd. Dat komt de veiligheid niet ten goede. Vaak is de kwaliteit van het zwemwater in dit soort badjes onvoldoende en daar zwemmen wel kinderen in. Ook is er niet altijd een gediplomeerde badmeester aanwezig.”

 
Deel dit artikel: