23 ℃

Vergrijzing in verzorgingshuizen steeds groter probleem

Vergrijzing in verzorgingshuizen steeds groter probleem
Foto: David Pereiras / Shutterstock.com

Wie in een verzorgingshuis woont, wordt van alle gemakken voorzien. Het eten wordt in de centrale keuken gekookt, de bedden worden opgemaakt en bewoners hoeven zelfs hun eigen kamer niet schoon te maken. Toch lijken maar weinig jongeren geïnteresseerd in deze vorm van wonen.

In verzorgingshuis Johannastaete in Delft is de gemiddelde leeftijd inmiddels ver boven de 80. “Mensen zijn steeds ouder als ze hier komen wonen. Het is om depressief van te worden. Als een nieuwe bewoner zich meldt, is het vrijwel altijd een bejaarde. Men zegt dat veel jongeren op zoek zijn naar woonruimte, maar wij merken daar weinig van”, zegt Albert Jaarsma, directeur van het verzorgingshuis.

Jaarsma heeft geen idee waarom zo weinig jongeren geïnteresseerd zijn in een plekje in het verzorgingshuis: “Misschien is het omdat wij bewoners ook helpen met douchen. Jongeren willen liever zelfstandig douchen. Dat snap ik wel, maar we hebben hier nou eenmaal regels. Daar kunnen we niet van afwijken. We willen niet dat iemand uitglijdt en ten val komt.”

Met allerlei activiteiten hoopt Johannastaete meer jongeren te interesseren voor een plekje in het verzorgingshuis: “Volgend weekend is er een rave in de eetzaal. We hopen dat daar wat jongeren op afkomen. En als ze daarbij een pilletje willen slikken, doen wij niet moeilijk. De oudere bewoners hier slikken ook van alles.”

 
Deel dit artikel: