Vereniging van Bisschoppen in actie tegen sinterklaasfeest

Foto: Riccardo De Luca / Shutterstock.com

“De eerbied voor kerkelijke ambten is zoek”, roept bisschop Karel Fibbe uit. “Men zet een mijtertje op, neemt een staf in de hand en gaat een feestje vieren. Het is toch niet te geloven hoe de religie op deze manier te grabbel wordt gegooid? Het geloof is geen verkleedpartij.”

Bisschop Fibbe maakt zich erg kwaad over de manier waarop Rooms-Katholieke geestelijken worden uitgebeeld bij het sinterklaasfeest. Hij vindt dat het uiterlijk van
Sinterklaas teveel gelijkenis vertoont met dat van een bisschop in zijn kerk: “Ik spreek namens de hele geestelijkheid van de grootste kerk van Nederland als ik zeg: wij voelen ons zeer beledigd door het uiterlijk van die zogenaamde ‘Sinterklaas’.”

Monseigneur Fibbe noemt de sinterklaastraditie ronduit schandelijk. “Doen alsof een bisschop paardje rijdt en cadeautjes uitdeelt. Dat is een grove bespotting van het christelijke gezag. Onze beroepsgroep is met de meest serieuze zaken in het leven bezig. Wij zijn zeker geen sinterklazen, maar elk jaar wordt onze traditionele kledij misbruikt voor een onzinnig feestje”, stelt de bisschop vast.

De Vereniging van Bisschoppen overweegt harde acties tegen het traditionele sinterklaasfeest. Fibbe: “Natuurlijk, ik wil heel graag vredelievend zijn en geweld is niet iets wat bij de kerk past, maar hier gaat men een grens over.”

 
Deel dit artikel: