18 ℃

Verenigde Naties in spoedzitting bijeen na uitspraken familie Meiland

Foto: Lev Radin / Shutterstock.com

De Verenigde Naties hebben een spoedvergadering belegd naar aanleiding van islamkritische uitspraken van Erica Meiland. De 193 landen die lid zijn van de VN zullen later met een gezamenlijk standpunt over de Meiland-kwestie naar buiten treden.

Erica Meiland liet zich kritisch uit over islamitische vrouwen die een boerka dragen. Daarop besloten verschillende bedrijven hun samenwerking met de familie Meiland te beëindigen. Ook dochter Maxime Meiland verloor haar deal met matrassenfabrikant Emma.

De kwestie zorgt wereldwijd voor veel ophef. Op sociale media zijn de reacties verdeeld. Sommigen juichen de de maatregel van de matrassenfabrikant toe, maar er zijn ook mensen die vinden dat de Meilandjes zonder consequenties hun mening moeten kunnen geven. Ook in politiek Den Haag staat de Meiland-kwestie hoog op de agenda. PVV-leider Geert Wilders sprak openlijk zijn steun uit voor de familie Meiland.

De kwestie Meiland ligt internationaal erg gevoelig. Iran en Mozambique hebben al laten weten afstand te nemen van de familie Meiland. Nepal en Australië hebben de internationale gemeenschap opgeroepen tot kalmte.

VN-secretaris-generaal António Guterres wil nog niet inhoudelijk op de uitspraken van de familie Meiland reageren: “Eerst zal een rapport worden opgesteld, waarna de Meiland-kwestie uitvoerig zal worden besproken met de deelnemende landen. Daarna zal ik namens de aangesloten lidstaten van de Verenigde Naties met een persverklaring komen.”

 
Deel dit artikel: