17 ℃

Verenigd Koninkrijk stapt uit Eurovisie

Foto: Paparazzza / Shutterstock.com

Het Verenigd Koninkrijk wil de Eurovisie volgend jaar verlaten. In het Britse Lagerhuis stemde een ruime meerderheid vóór afsplitsing van de Eurovisie.

Het Verenigd Koninkrijk maakt sinds 1957 deel uit van de Eurovisie. Begin deze eeuw werd de Eurovisie flink uitgebreid met de toetreding van een aantal Oost-Europese landen, zoals Letland, Oekraïne en Azerbeidzjan. Dat leidde tot een zwakkere concurrentiepositie van de Britten en grote zorgen bij de Britse regering. Premier Johnson zegt nu “de knoop te willen doorhakken”.

Johnson zal de komende maanden gebruiken om te onderhandelen met de Eurovisielanden over de voorwaarden van de uittreding. Een meerderheid van de Britten is voor een zogenoemde ‘harde brexovisie’, waarbij er geen afspraken worden gemaakt over de vrije uitwisseling van artiesten met de Eurovisielanden.

Het Verenigd Koninkrijk was al langer sceptisch over het Eurovisielidmaatschap, maar sinds afgelopen weekend zijn de plannen voor afsplitsing in een stroomversnelling geraakt. De precieze aanleiding daarvoor is onduidelijk.

 
Deel dit artikel: