12 ℃

Spaanse piloot tevreden over veiligheidsprotocol Schiphol

Foto: Volkova Natalia / Shutterstock.com

Een piloot van de Spaanse maatschappij Air Europa heeft woensdagavond de veiligheidsprotocollen op Schiphol getest. De gezagvoerder van vlucht UX1094 onderzocht hoe de veiligheidsdiensten omgaan met een mogelijke kaping. 

De piloot van het vliegtuig zond tijdens het boarden een signaal uit dat aangeeft dat zijn vliegtuig gekaapt is. “Ik had wat tijd over en wilde dit altijd al eens proberen”, aldus de gezagvoerder. “Machtig om te zien wat er gebeurt als je op die knop drukt. Direct werden alle alarmprocedures in werking gesteld. Traumahelikopters en arrestatieteams werden opgeroepen en een groot deel van de luchthaven werd afgezet. De zwaarbewapende Dienst Speciale Interventies haalde alle passagiers uit het vliegtuig. Schitterend.”

De Spaanse piloot is dan ook zeer tevreden over het optreden van de Nederlandse veiligheidsdiensten. “Mijn valse melding werd direct serieus genomen. Binnen enkele minuten was de hele boel opgetrommeld. Echt geweldig om te zien”, aldus de piloot. “Jullie veiligheidsdiensten hebben goed en professioneel gehandeld. Daar verdienen ze absoluut een complimentje voor.”

 
Deel dit artikel: