17 ℃

Verbod op zelfgebakken oliebollen niet uitgesloten

Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Het aantal coronabesmettingen blijft zo vlak voor de jaarwisseling behoorlijk hoog. Daarom is het niet uitgesloten dat de regering zal besluiten om nog enkele nieuwe maatregelen af te kondigen. Hierbij gaat het niet alleen om het voorkomen van meer coronapatiënten, maar ook om het vermijden van risico’s die tot ziekenhuisopnames kunnen leiden. Een van de voorgestelde maatregelen is een verbod op het zelf bakken van oliebollen.

Dermatoloog dr. Boen Hanekam, een van de adviseurs van het RIVM, legt uit: “Veel mensen onderschatten het gevaar van het zelf bakken van oliebollen. Het is bijvoorbeeld bekend dat mannen die normaal nooit in de keuken staan zich rond Oud & Nieuw zo nodig moeten bewijzen boven een pan met kokendhete olie. Levensgevaarlijk natuurlijk. Dat soort oliebolslachtoffers kunnen we er nu niet bij hebben.”

Als het aan Hanekam en zijn collega’s ligt, mogen er alleen nog oliebollen gegeten worden die gekocht zijn bij professionele bakkers. Hanekam: “Natuurlijk is niemand er voor om achter de voordeur te controleren of iedereen zich aan deze maatregel houdt. Maar wie op straat betrapt wordt met een oliebol zonder dat een aankoopbewijs kan worden getoond, heeft wat ons betreft wat uit te leggen.”

 
Deel dit artikel: