29 ℃

Verbod op vleermuisvlees slag voor horecabedrijven

Foto: Roman Samborskyi / Dan Kosmayer / Rosa Jay / Shutterstock.com

Nu het zo goed als zeker lijkt dat het coronavirus afkomstig is van vleermuizen in China, dreigt er een algeheel verbod op het importeren van deze exotische dieren. Dat treft ook de gespecialiseerde horecabedrijven in Nederland die deze lekkernij nog altijd op de menukaart hebben staan. Een extra teleurstelling voor een branche die het in deze tijd toch al zo moeilijk heeft.

Chefkok Arend Werkspoor van specialiteitenrestaurant Exquise noemt het een flinke tegenvaller: “Men denkt dat vleermuis alleen een Chinese lekkernij is, maar bij ons werd er ook altijd heerlijk van gesmuld. ‘Gevleugelde slavinken’ werden ze bij ons liefkozend genoemd. Jammer dat die dieren nu opeens zo’n slecht imago hebben gekregen.”

Ook de Nederlandse slachterijen voelen zich gedupeerd. “Het slachten van vleermuizen was natuurlijk niet onze corebusiness”, vertelt Emiel Hondebrink van slachterij Ruigoord, “maar het was wel een leuke bijverdienste. Daar wordt in een keer een streep door gezet. Ik denk dat we voor de liefhebbers van klein wild nu moeten overstappen op andere oosterse delicatessen. Maar ja, mensen reageren nu nog heel heftig zodra je over katten begint.”

 
Deel dit artikel: