11 ℃

“Verbied vuurwerk, maar breng vuurwerkshow op tv”

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Een vuurwerkverbod lijkt weer een stapje dichterbij. Vuurwerk is vanaf volgend jaar waarschijnlijk alleen nog op televisie te bekijken. Volgens een studie is het bekijken van vuurwerk op televisie veel veiliger en milieuvriendelijker dan burgers zelf laten rommelen met vuurwerk.

Het kabinet overweegt al langer een verbod op consumentenvuurwerk, maar vuurwerkliefhebbers zijn fel tegen zo’n verbod. Eerder werden gemeentelijke vuurwerkshows geopperd, maar dat idee lijkt nu van de baan.

In een nieuw plan worden burgers aangemoedigd om de jaarwisseling te vieren met vuurwerkshows op televisie. Het idee komt van milieuwetenschapper Iep Klepper. “Dat vuurwerkverbod komt er hoe dan ook”, zegt Klepper. “Een vuurwerkshow op tv is een prachtig en veilig alternatief. Bovendien besparen burgers veel geld, omdat ze zelf geen vuurwerk meer hoeven te kopen.”

“De Publieke Omroep moet twee verschillende vuurwerkshows uitzenden, zodat de burger kan kiezen”, legt Klepper uit. “Knalvuurwerk op NPO1 en siervuurwerk op NPO2. Zo houden we iedereen tevreden.”

 
Deel dit artikel: